Søg uddannelse 👉

Guide: Sådan søger du et kursus som ledig

Er du ledig på jagt efter faglig opkvalificering og kompetenceudvikling? Læs vores guide til at få bevilget et kursus af din a-kasse eller dit jobcenter.

Guide: Sådan søger du et kursus som ledig

Står du i den kedelige situation, at du er blevet ledig, og vil du hurtigst muligt tilbage på arbejdsmarkedet? Med den rette tilgang kan du få godkendt et kursus, der kan hjælpe dig videre i din karriere.

Her får du en trin-for-trin guide til, hvordan du kan gribe processen an og øge dine chancer for at få kurset bevilget af din a-kasse eller dit jobcenter.


Som ledig har du mange muligheder for at styrke dit CV med et kursus eller en uddannelse. Du kan nemlig søge om at få uddannelse betalt af din a-kasse eller dit jobcenter. Men hvordan foregår processen i praksis?

1. Find et kursus, der passer til dine behov

Det første skridt er at finde et kursus, der giver mening for din jobsøgning og fremtidige karriere. Tænk over dine interesser, hvilke kompetencer du mangler, og hvordan et kursus kan styrke dine muligheder på arbejdsmarkedet.

Der er mange muligheder for kurser, der henvender sig til ledige. Du kan blandt andet finde inspiration her på kurserforledige.com, hvor vi samler udbydere af kurser for ledige, herunder 6 ugers jobrettet uddannelse fra den landsdækkende positivliste samt de regionale positivlister.

Eksempler på populære kurser for ledige

Det er vigtigt at vælge et kursus, der er relevant for din branche eller det job, du ønsker at søge. Relevansen øger sandsynligheden for, at både a-kasse og jobcenter ser det som en investering i din fremtidige beskæftigelse.

Leder du efter et kursus? Få kursusrådgivning her

2. Snak med din a-kasse eller dit jobcenter

Når du har fundet det rette kursus, skal du tage kontakt til enten din a-kasse eller dit jobcenter. Begge parter kan hjælpe dig med at afklare, om kurset kan bevilges, og hvordan du ansøger. Du kan også spørge dem, om de har kurser, der allerede er forhåndsgodkendt, hvilket kan gøre processen nemmere.

A-kasse eller jobcenter?

Som dagpengemodtager skal du altid koordinere deltagelse i kurser eller undervisning med både din a-kasse og jobcenteret.

  • Din a-kasse kan ofte tilbyde kurser via deres egne platforme eller henvise dig til relevante kurser. De hjælper også med at rådgive om, hvordan kurset kan være en del af din opkvalificeringsplan.
  • Jobcentret har også mulighed for at bevilge kurser, hvis det vurderes, at det forbedrer dine muligheder for at komme i arbejde. Jobcentrene tilbyder ofte skræddersyede forløb eller udpeger kurser, der er godkendt af systemet.

3. Forbered gode argumenter

For at øge dine chancer for at få kurset godkendt, er det vigtigt at kunne argumentere for, hvorfor netop dette kursus vil styrke dine jobmuligheder.

Her er nogle gode pointer, du kan bruge, når du taler med din sagsbehandler:

Relevans for arbejdsmarkedet: Forklar, hvordan kurset vil opkvalificere dig inden for områder, der er efterspurgt i din branche. Hvis der et muligt, kan du med fordel finde oplysninger, der viser, at der er efterspørgsel på de kompetencer, kurset tilbyder. Dette kan være jobopslag, rapporter om arbejdsmarkedet eller lignende dokumentation.

Konkurrencefordel og personlig udvikling: Argumentér for, at kurset vil gøre dig mere konkurrencedygtig i din jobsøgning og sørge for at dit CV skiller sig ud i bunken af ansøgere. Fremhæv, hvordan kurset vil styrke dine personlige og faglige kompetencer, og dermed øge dine chancer for at få drømmejobbet.

Konkret jobplan: Fortæl, hvordan kurset passer ind i din overordnede jobsøgningsstrategi, og hvordan det kan føre til job inden for en specifik sektor.

Vær forberedt på at tale din sag og vise, at du har en klar plan for, hvordan kurset vil hjælpe dig i din jobsøgning. Jo mere målrettet og konkret du er, jo bedre er dine chancer for at få godkendt din ansøgning.

Sørg desuden for at være vedholdende. Hvis du får afslag, så spørg efter en begrundelse og hvad du kan gøre for at forbedre dine chancer. Nogle gange kræver det flere forsøg eller bedre dokumentation.

4. Kend dine rettigheder og muligheder

Det kan være en god idé at sætte dig ind i de regler og muligheder, der gælder for kurser og efteruddannelse, når du er ledig. Der kan være forskellige krav afhængigt af din a-kasse og den periode, du har været ledig.

Derudover er der nogle bestemte betingelser, som skal være opfyldt, for at du kan få bevilget et kursus, og det kan være nyttigt at kende disse på forhånd.

Vigtige regler at kende:

  • Kurset skal være godkendt af a-kassen eller jobcentret.
  • Kurset skal være relevant for dine beskæftigelsesmuligheder.
  • Ofte kræves det, at kurset er afsluttet inden for en bestemt periode, f.eks. indenfor den første periode af din ledighed.

Læs mere om dine muligheder og rettigheder her

At få bevilget et kursus som ledig kan være en fantastisk mulighed for at udvikle nye færdigheder og styrke dit CV samt dine jobmuligheder. Med en målrettet tilgang, velovervejede argumenter og en forståelse for processen, kan du øge dine chancer for at få et kursus bevilget.

Brug denne guide som et udgangspunkt, og husk, at både a-kassen og jobcentret er der for at hjælpe dig på vej til din næste jobmulighed.

Se, hvilke kurser og uddannelser du kan få adgang til som ledig

Som ledig er det en god idé at holde øje med positivlisterne. Disse lister indeholder jobrettede kurser og uddannelser inden for fagområder med gode jobmuligheder. Du kan tilmelde dig kurserne og uddannelserne gennem din sagsbehandler i jobcenteret eller via din a-kasse.

Der er fire positivlister:

  • Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser)
  • Den regionale uddannelsespulje (kurser)
  • Uddannelsesløft med 110 pct. af dagpengesatsen (erhvervsuddannelser)
  • Voksenlæring (erhvervsuddannelser)

Læs vores guide om positivlisten her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer