Du er måske stødt på de to begreber Jobplan kurser og jobrettet uddannelse og har i den forbindelse tænkt: Er det det samme?
Svaret er, at det er de ikke - nødvendigvis. Men hvordan adskiller de sig så fra hinanden, og hvad er forskellen? Det vil vi forsøge at give dig svaret på i denne korte guide.
Selvom begge handler om at du kan opkvalificere dig som ledig, er der nogle forskelle på de to, som du bør kende til. Det kan nemlig have indflydelse på, hvornår du har ret til de forskellige kurser eller uddannelser, og hvordan du søger om finansiering af forløbet.
Jobplan kurser
Du kan som ledig lave en aftale om uddannelse via dit jobcenter som led i din jobplan - også kaldet "Min plan". Dette er en personlig og fleksibel plan, der tager udgangspunkt i netop din situation.
Uddannelse gennem 'Min plan' sker altså gennem dit jobcenter. Det er for eksempel en mulighed for dig, der allerede har brugt muligheden for 6 ugers jobrettet uddannelse.
Med et kursus eller en uddannelse gennem din jobplan skal der være en konkret plan for, hvordan kurset er relevant for dine jobmuligheder, og dermed også hvordan du med det respektive kursus kan komme hurtigere i job.
Jobrettet uddannelse
Seks ugers jobrettet uddannelse er en ret for dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede med færrest faglige kompetencer. Seks ugers jobrettet uddannelse gælder for ufaglærte og faglærte ledige samt ledige med kort videregående uddannelser (KVU), der samtidig har en erhvervsfaglig uddannelse.
Retten til 6 ugers jobrettet uddannelse opnås efter 5 ugers ledighed, og kan bevilges af din a-kasse. Kurserne kan samlet set have en varighed på op til seks uger. Hvis du ønsker yderligere uddannelse, kan du henvende dig på jobcentret og få udarbejdet “Min plan”, som beskrevet under "Jobplan kurser".
Hvis du som dagpengemodtager vil benytte dig af seks ugers jobrettet uddannelse, kan du ansøge om det ved at udfylde blanket AR 237.
Forskellen på jobplan kurser og jobrettet uddannelse
En jobrettet uddannelse er dermed ikke det samme som et jobplan kursus.
6 ugers jobrettet uddannelser er nemlig en ret for dagpengemodtagere med færrest kvalifikationer, hvorimod et jobplan kursus ikke er din ret, men derimod noget du kan søge om gennem dit jobcenter som led i 'Min plan'.
Det kan for eksempel være, hvis du ikke har ret til 6 ugers jobrettet uddannelse, eller hvis du efter din seks ugers jobrettet uddannelse ønsker yderligere opkvalificering i form af kurser og/eller uddannelse.
Her skal du dermed have dine argumenter i orden og forklare din sagsbehandler, hvorfor kurset er relevant for netop dig, samt hvordan det vil forbedre dine jobmuligheder.
Hvis jobcentret gerne vil bevilge dig kurset, skal du have udarbejdet et betalingstilsagn af din jobkonsulent, som så skal sendes til kursusudbyderen.
Har du brug for mere hjælp?
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i alle regler der gælder for dig som ledig. Derfor har vi skrevet en række artikler, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i ledighedsjunglen. Læs for eksempel:
- Positivlisten: Den ultimative guide
- Guide: Dine rettigheder som ledig i 2024
- Guide: Forskellen på den nationale og regionale positivliste
- Guide: Sådan tager du en kursus i en nærliggende region
Det er altid en god idé at kontakte enten din a-kasse eller dit jobcenter for mere hjælp. Som ledig har du nemlig gode muligheder for at få et opkvalificerende kursus, som kan være lige præcis dét du mangler, for at komme i job. Men mens mulighederne er gode, er reglerne også mange.
Reglerne varierer fra situation til situation, afhængig af din uddannelse, alder, ledighedstid mm. Derfor anbefaler vi at du tager kontakt til din a-kasse eller dit jobcenter for at høre mere om dine muligheder som ledig.