Er du ledig og på jagt efter et kursus til at opkvalificere dine kompetencer, så du kan få foden indenfor på jobmarkedet?
Du er måske stødt på begrebet 'positivlisten', men ved du hvad positivlisten egentlig er, hvilke uddannelser der er på listen og hvor du kan tage et jobrettet kursus/uddannelse? Læs med i denne guide, og bliv klogere på emnet.
Positivlisten har en lang række regler og krav, som du skal opfylde for at kunne gennemføre et jobrettet kursus. Som ledig kan det virke uoverskueligt og som lidt af en jungle at finde rundt i.
Derfor har vi samlet alt, du skal vide om positivlisten her på denne side. Har du ikke fået svar på dine spørgsmål, anbefaler vi, at du kontakter dit jobcenter eller din a-kasse.
Hvad er positivlisten?
Positivlister viser jobrettede kurser og uddannelser inden for fag med gode jobmuligheder. En positivliste er således en officiel liste over godkendte jobkvalificerende kurser eller uddannelser til seks ugers jobrettet uddannelse.
Positivlister er til dig, der er jobsøgende, og som gerne vil få et overblik over, hvilke kurser/uddannelser du kan tage, for at komme et skridt nærmere et job.
Du kan få adgang til kurserne og uddannelserne gennem din sagsbehandler i jobcenteret eller a-kassen.
Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der fire positivlister:
- Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser)
- Den regionale uddannelsespulje (kurser)
- Uddannelsesløft med 110 pct. af dagpengesatsen (erhvervsuddannelser)
- Voksenlæring (erhvervsuddannelser)
I denne guide fokuserer vi som udgangspunkt på Seks ugers jobrettet uddannelse og Den regionale uddannelsespulje.
Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser)
Positivlisten er en liste over erhvervsgrupper og kurser, der giver de bedste muligheder for at komme i job, og indeholder kurser, der er en del af 'seks ugers jobrettet uddannelse'. Listen gør det derfor muligt for dig at danne et overblik over godkendte kurser, der kan nedsætte din tid som ledig.
Kurserne og uddannelserne har forskellig varighed, ligesom de er egnet til forskellige erhverv. Udbuddet på listen har dog det til fælles, at de:
- Har en varighed på maksimalt 6 uger
- Er officielt godkendt.
Positivlisten viser godkendte seks ugers jobrettede uddannelser
Positivlisten indgår som en del af indsatsen med seks ugers jobrettet uddannelse, der gælder for ufaglærte og faglærte ledige samt ledige med kort videregående uddannelser (KVU), der samtidig har en erhvervsfaglig uddannelse.
OBS: Seks ugers jobrettet uddannelse er en ret for dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede med færrest faglige kompetencer.
Hvornår kan jeg komme på jobrettet uddannelse?
Du opnår som tommelfingerregel retten til en jobrettet uddannelse, når du har været ledig i 5 uger. Herefter kan du løbende tilmelde dig kurser inden for en erhvervsgruppe, som fremgår af en landsdækkende positivliste for seks ugers jobrettet uddannelse. Hvis du vil søge om seks ugers jobrettet uddannelse, skal du henvende dig til dit jobcenter eller a-kasse, som kan vejlede dig om dine muligheder.
Positivlisten dækker godkendte kurser
Derfor kan du også være sikker på, at kurset er forhåndsgodkendt. Udover kurserne/uddannelserne på positivlisten, findes der også et hav af andre kurser i Danmark. Nogle er måske så nye, at de ikke er godkendt endnu, mens andre måske er ved at blive det. Disse kurser kan du også prøve at søge, men du skal bare være klar på, at du ikke nødvendigvis får godkendt kurset. Men muligheden er der - det kræver bare lidt mere arbejde af dig.
Den regionale uddannelsespulje (kurser)
Hvis du er ledig, kan jobcenteret give dig korte kurser via den regionale uddannelsespulje. Alle ledige kan bruge den regionale uddannelsespulje. Du kan selv foreslå kurser, men de skal godkendes af dit jobcenter.
Positivlister for den regionale uddannelsespulje
Der findes en regional positivliste med korte, erhvervsrettede kurser, der gælder for dit lokale område. En regional positivliste dækker et geografisk område, fx Fyn. Dette kaldes et RAR område. Der er 8 RAR-områder i Danmark og dermed finder du også 8 regionale positivlister.
- Positivlisten Bornholm
- Positivlisten Hovedstaden
- Positivlisten Sjælland
- Positivlisten Fyn
- Positivlisten Sydjylland
- Positivlisten Østjylland
- Positivlisten Vestjylland
- Positivlisten Nordjylland
Hvis du vil søge kurser fra den regionale uddannelsespulje, skal du henvende dig til dit jobcenter eller a-kasse, som kan vejlede dig om dine muligheder.
Der er i udarbejdelsen af de regionale positivlister taget udgangspunkt i stillingskategorier, hvor arbejdsmarkedsbalancen viser, at der er mangel på arbejdskraft i det enkelte RAR-område, andre relevante opgørelser og analyser samt input fra andre uddannelsesudbydere, jobcentre, a-kasser mv. Positivlisterne drøftes og godkendes af de regionale arbejdsmarkedsråd, og det er derfor de regionale arbejdsmarkedsråd, der alene bestemmer, hvilke korte, erhvervsrettede kurser, der skal indgå på de regionale positivlister. Kurserne kan være både private og offentligt udbudte.
STAR´s tre regionale arbejdsmarkedskontorer (AMK) udarbejder i samarbejde med de otte regionale arbejdsmarkedsråd (RAR), en regional positivliste for hvert RAR-område, som offentliggøres to gange årligt: nemlig den 1. april og den 1. oktober.
Dit uddannelsesniveau har indflydelse på reglerne
Når du skal finde et jobrettet kursus, skal du også være opmærksom på, at der som sagt findes to forskellige positivlister, der hver især har forskellige målgrupper. Seks ugers jobrettet uddannelse, som vi vil beskrive reglerne for herunder, og Den regionale uddannelsespulje, hvor målgruppen er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob.
Reglerne er derfor også forskellige alt efter, hvilken uddannelse du har. På nedenstående infografik, kan du skabe dig et overblik over reglerne:
For at komme på en 6-ugers jobrettet uddannelse, skal du altså enten være:
- Ufaglært: Du har afsluttet højst grundskolen (folkeskolen) og eventuelt en gymansial uddannelse.
- Faglært: Du har en erhvervsfaglig uddannelse, fx som elektriker, møbelsnedker, skibsmontør, salgsassistent, anlægsgartner, dyrepasser, kok, mejerist, chauffør, redder, frisør, skomager, forograf o.lign.
- Faglært, men også med kort videregående uddannelse: Du er faglært OG har en kort videregående uddannelse, fx datamatiker, laborant eller handelsøkonom.
Derudover kan der også gælde andre krav fra a-kassen. Disse kan typisk være:
- Du er fuldtidsledig
- Du modtager ikke andre ydelser end dagpenge
- *Det valgte kursus skal være afsluttet inden du har været ledig i henholdsvis 9 og 6 måneder.
- Kurset står på den landsdækkende positivliste
*Dette afhænger af din alder. For personer under 25 år skal kurserne være afviklet inden for de første 6 måneders sammenlagt ledighed. Og for personer, der er fyldt 25 år, skal kurserne være afviklet inden for de første 9 måneders sammenlagt ledighed.
Hvad er forskellen på den regionale- og den landsdækkende positivliste?
Du skal være opmærksom på, at der både findes to positivlister: Den landsdækkende positivliste og de regionale positivlister. Nogle kurser kommer på den landsdækkende liste, mens andre kurser kun findes på de regionale lister.
Helt lavpraktisk skal du finde dit kursus på den nationale positivliste, hvis du er ufaglært, faglært eller har en kortere videregående uddannelse, mens øvrige personer skal finde sit kursus på den regionale positivliste.
De regionale positivlister er inddelt i 8 regioner, som du kan se på den nedenstående infografik:
Når du søger et kursus på Den Regionale Positivliste, har du også mulighed for at søge kurser i nærliggende regioner.
Eksempel: Du bor i Region Fyn, og gerne vil tage et kursus i ledelse. Du opdager, at ledelseskurser ikke udbydes på Fyn, og er derfor i tvivl, om du så kan tage et sådant kursus. Men her, kan du med fordel kigge i Region Sjælland og Region Sydjylland. For disse to regioner 'tilstøder' Region Fyn, og derfor er du faktisk også berettiget til at tage et kursus her!
Hvem laver positivlisten?
Positivlisten er udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet, med inddragelse af Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet. AMU-kurser og EUD-enkeltfagkurser udvælges af de 11 efteruddannelsesudvalg. Akademiuddannelser udvælges af Uddannelses- og Forskningsministeriet via Kontaktudvalget for Akademiuddannelser.
Kurserne på positivlisten er udvalgt, så de lever op til følgende kriterier:
- De faglige kompetencer og kvalifikationer, som kurserne sigter at udvikle hos kursisten, skal efterspørges af arbejdsmarkedet.
- Kurserne på positivlisten skal have et konkret jobfokus og opkvalificere til en bestemt jobfunktion
Hvordan kommer et kursus på positivlisten?
Ovenstående aktører indsamler data om det danske arbejdsmarked og udarbejder derefter analyser, der peger på de vigtigste indsatser indenfor uddannelsesområdet. Du kan derfor være sikker på, at kurserne på listen matcher et arbejdsområde, hvor der er behov for mere arbejdskraft.
Hvornår kommer der nye kurser på positivlisten?
Det kommer an på, om vi snakker om Seks ugers jobrettet uddannelse og Den regionale uddannelsespulje.
Den landsdækkende positivliste for seks ugers jobrettet uddannelse opdateres fast en gang årligt - nemlig den 1. marts.
I forhold til Den regionale uddannelsespulje offentliggøres en regional positivliste for hvert RAR-område to gange årligt, den 1. april og den 1. oktober. Det er altid disse to datoer, listen opdateres på. Så hvis du er interesseret i et kursus eller jobrettet uddannelse, kan du med fordel sætte kryds i kalenderen på disse datoer, så du hurtigt kan danne dig et overblik.
Hvordan udbyder man et kursus på positivlisten?
Dette spørgsmål er som sådan ikke noget, du behøver bekymre dig om, som ledig jobsøgende. Men for at du kan være sikker på, at du er i trygge hænder på uddannelsen, kan dog være rart at vide, hvordan udbyderne kommer på listen.
Reglerne dikterer, at du som udbyder af kurser på positivlisten for seks ugers jobrettet uddannelse enten skal:
- Være godkendt udbyder af AMU
eller - Samarbejde med en godkendt AMU-udbyder, som udliciterer undervisning til private kursusvirksomheder
eller - Være godkendt til at udbyde akademiuddannelser
Hvis du har spørgsmål til udbud af AMU-kurser, kan du altid opsøge mere information om disse regler hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Hvis du har spørgsmål til udbud af akademiuddanneler, kan du med fordel kontakte Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Hvordan kommer jeg på et kursus fra positivlisten?
Første trin er, at du skal finde et kursus indenfor det felt du er interesseret i og dernæst sikre dig, at kurset er på enten den regionale- eller nationale positivliste.
Når du har fundet dit foretrukne kursus, kan du igangsætte optagelsesprocessen. For at blive optaget på et kursus for ledige, skal du leve op til det enkelte kursus’ formelle optagelseskrav. Disse optagelseskrav kan variere fra kursus til kursus, og du vil derfor være nødt til at læse på udbyderens beskrivelse, hvilke krav der stilles af dig.
Sidst, skal du sikre dig at du lever op til kravene fra enten dit jobcenter eller a-kasse. Da reglerne varierer fra kommune til kommune og fra situation til situation, anbefaler vi at du kontakter dit jobcenter eller a-kasse for at finde ud af, hvad der præcist kræves af dig.
Det er en god idé at du selv er så opsøgende som muligt;
- Find et kursus du synes er interessant og relevant
- Sæt dig ind i, hvad kravene er for optagelse på kurset
- Sæt dig ind i, hvad dit udbytte er, hvordan du kan bruge det i et kommende job
- Sæt dig ind i, hvordan kurset kan få dig skridtet nærmere et job
- Kontakt evt. kursusudbyderen for at høre mere om forløbet, hvilke kompetencer du får opkvalificeret, og hvad dit faglige udbytte er
Brug alt denne viden til din ansøgning og til at overtale din a-kasse eller jobcentret. Så vil du i langt de fleste tilfælde dels få et bedre forløb på kurset, da du er klar over målet med kurset, mens du dels også vil opleve langt større succes med at få din ansøgning godkendt.
Det praktiske
Søger du 6-ugers jobrettet uddannelse, skal du huske at udfylde blanket AR 237 og sende den til din a-kasse. Du skal blot udfylde rubrik 1. Rubrik 2 skal udfyldes af din a-kasse, mens bilag 1 primært skal udfyldes af uddannelsesstedet.
Søger du jobplanskursus, skal du følge ovenstående råd, men ikke sende nogen blanket. Du skal blot kontakte din sagsbehandler og argumentere for, hvorfor kurset er relevant for netop dig, samt hvordan det vil forbedre dine jobmuligheder
Er et jobrettet kursus det samme som jobplankurssus?
Nej. Jobrettet kursus er en del af 6-ugers forløbet, og er din ret som dagpengemodtager tilmeldt en a-kasse.
Et jobplankursus er omvendt ikke din ret, men er noget du kan søge om hos jobcentret. Jobcentret bevilger kurser ud fra din jobplan. Ved et jobplankursus har du langt mere bevisførelse, end ved et jobrettet kursus (6-ugers uddannelse). Der skal være en konkret plan for, hvordan det valgte kursus får dig i job.
Så her skal du ikke udylde nogen blanket, men i stedet tage en snak med din sagsbehandler og argumentere for, hvorfor kurset er relevant for netop dig, samt hvordan det vil forbedre dine jobmuligheder. Hvis jobcentret gerne vil bevilge dig kurset, skal du have udarbejdet en købskontrakt/betalingstilsagn af din jobkonsulent, som så skal sendes til kursusudbyderen.
Kilder: star.dk, ug.dk og min-a-kasse.dk