Søg uddannelse 👉

Guide: Sådan melder du dig ledig

Hober spørgsmålene sig op omkring hvordan og hvornår du skal melde dig ledig? Vi giver dig overblikket i denne guide.

Sådan melder du dig ledig

Måske er du lige blevet ledig for første gang? Måske har du været ledig før, men er netop blevet det igen og er nu i tvivl om, hvordan processen er?

Uanset hvad din situation er, forsøger vi med denne guide at give dig et overblik over, hvordan du melder dig ledig, hvad du skal være særligt opmærksom på, og hvad du skal huske.


Det er aldrig sjovt at blive ledig, uanset årsag. Dette gælder uanset om du er ledig for første, eller om du har været ledig tidligere i livet.

Hvis det er første gang du er ledig, eller hvis det er længe siden, at du sidst var ledig, kan du sidde med en række spørgsmål. For eksempel til hvordan man melder sig ledig, hvornår man skal melde sig ledig og lignende.

Og det forstår vi godt, for der er meget at holde styr på, når du lige er blevet ledig. Disse spørgsmål vil vi her forsøge at besvare i denne guide. 

Hvad gør jeg, når jeg bliver ledig?

Når du bliver ledig skal du først og fremmest kontakte din a-kasse, og fortælle dem du ønsker at søge om dagpenge.

Det kan være en god ide at kontakte din a-kasse cirka 14 dage før din første ledighedsdag. På den måde kan din ledighedssag blive behandlet hurtigere.

Meld dig ledig

Du skal melde dig ledig på Jobnet.dk på din første dag som ledig. Her logger du ind med MitID og bliver guidet gennem siden. Derudover er det også vigtigt, at du kontakter din a-kasse og indsender en ledighedserklæring hurtigst muligt.

Denne ledighedserklæring er måden, du erklærer dig ledig i din a-kasse. Sammen med erklæringen skal du vedlægge din opsigelse eller skriftligt redegøre for årsagen til arbejdsophøret.

Udover ovenstående skal du i den første tid af din ledighedsperiode også oprette dit CV på Jobnet.dk. Dit CV skal være oprettet på Jobnet senest 2 uger efter du har meldt dig ledig, og skal desuden være oprettet inden du skal til CV-samtale eller CV-møde med din a-kasse.

Denne CV-samtale med din a-kasse har blandt andet til formål at afklare følgende:

  • Dine kvalifikationer og ressourcer
  • Dine ønsker og muligheder
  • Dine uddannelsesmuligheder

Udover at det kan give et praj om dine fremtidsmuligheder og dine drømme, er samtalen også for at a-kassen kan sikre sig, at dit CV er fyldestgørende i forhold til lovens krav.

Hvordan melder man sig ledig

Det er helt forståeligt hvis du sidder med spørgsmålet "Hvordan melder jeg mig ledig?" - særligt hvis du aldrig har været ledig før. Du skal som udgangspunkt melde dig ledig to steder: Nemlig på jobnet.dk på din første dag som ledig, og hos din a-kasse ved at udfylde en ledighedserklæring.

Hvis du er nyduddannet, er der nogle særlige ting, du skal være opmærksom på, i forbindelse med at du melder dig ledig. Her vil vi anbefale, at du henvender dig direkte til din a-kasse.

Hvornår skal man melde sig ledig

I forbindelse med at du er blevet ledig sidder du måske også med spørgsmål såsom "Hvornår skal jeg melde mig ledig?" Her er svaret, at du skal melde dig ledig på Jobnet.dk på din første dag som ledig.

Det er vigtigt, at du melder dig ledig den første ledighedsdag, da du tidligst kan få dagpenge fra den dag, dette er registreret i jobcenteret. At du er ledig vil automatisk blive registreret hos jobcenteret, når du melder dig ledig på Jobnet.dk.

Ledig -  Hvad så nu?

Når du har meldt dig ledig og gjort de ting, som beskrevet i tidligere afsnit, er dine opgaver som ledig naturligvis ikke slut. Derudover skal du nemlig også oprette 'Min plan' i Jobnet, aktivt søge jobs samt stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Endvidere kommer møder med både a-kasse og jobcenter, udfylde dit dagpengekort og selvfølgelig registrere din jobsøgning på Jobnet.dk. Alt dette sker som sagt løbende, og det er noget du vil blive vejledt og guidet i.

Men så sidder du måske og studser lidt over hvad du så selv kan gøre - udover det beskrevne - for at komme hurtigere tilbage i job. Det er en proces, der uanset hvad kræver tålmodighed, men der er en række ting, du selv kan gøre for at være bedre stillet og for at dygtiggøre dig i din ledighedsperiode.

Tag et 6 ugers kursus

Som ledig har du blandt andet mulighed for at komme på enten jobplan kurser eller på et 6 ugers jobrettet kursus. Du kan læse mere om forskellen på jobplan kurser og 6 ugers jobrettet kursus her. Uanset hvilken af de to kursusformer du vælger, har du her mulighed for at tilegne dig ny faglig viden samt nye kompetencer til dit CV. Dine muligheder kan blandt andet afhænge af din uddannelse, din alder, hvor længe du har været ledig og lignende. Vi vil derfor anbefale dig at tage kontakt til din a-kasse eller dit jobcenter for at høre mere om lige præcis dine muligheder i forhold til din nuværende situation.

I forbindelse med jagten på et opkvalificerende kursus vil du muligvis også støde på positivlisten. Du har måske stiftet bekendtskab med begrebet før, men er du så også klar over, at der findes både den nationale positivliste og de otte regionale positivlister? Og ved du, hvad forskellen er? Hvis ikke, kan du læse mere om det i artiklen her.

Tag et gratis kursus

Som ledig har du også mulighed for at dygtiggøre dig ved hjælp af gratis kurser, der for eksempel foregår online. Udbuddet af disse gratis kurser er meget varieret og spænder derfor også over en bred vifte af områder. Det kan for eksempel være kurser inden for grammatik og tegnsætning, hvis du ønsker at blive bedre til at sætte korrekte kommaer. Der findes også kurser inden for Office-pakken, hvor der er noget inden for Word såvel som Excel. Der findes derfor rigtig mange forskellige muligheder.

Dine rettigheder som ledig

Som ledig har du dermed forskellige muligheder for kurser og uddannelse i din ledighedsperiode. I denne guide giver vi dig et overblik over dine rettigheder som ledig i 2024. En uddannelse eller et kursus er måske ikke drømmescenariet hvis du bare gerne vil ud på arbejdsmarkedet igen. Dette kan dog lige præcis være din ved i arbejde igen. Med kursus eller uddannelse har du nemlig mulighed for at styrke dit CV, mens du er jobsøgende, og dermed også udvide dine muligheder på arbejdsmarkedet.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer